Μουρατίδης Δημήτρης 
Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος

Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που ανατινάζεται αυτές τις μέρες. Είναι η κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν θα συζητήσω τις νομικές διαδικασίες και τις συνέπειες, καθώς αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Ούτε θα συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο κλέβεται το ηλεκτρικό ρεύμα (είναι γενικά παράνομο να κλέβεις ηλεκτρικό ρεύμα και υπάρχουν ποινικές κυρώσεις). Μας ενδιαφέρει μόνο αν ζείτε κάπου ή αν έχετε κατάστημα και είστε ύποπτοι ότι σας έχουν κλέψει το ηλεκτρικό ρεύμα.

Για παράδειγμα, πληρώνατε ένα συγκεκριμένο ποσό για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά ξαφνικά ο λογαριασμός σας αυξήθηκε. Ή έχετε νοικιάσει ένα σπίτι αλλά είστε νέος στην περιοχή και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι αρκετά “βαρύ”, παρόλο που έχετε συμφωνήσει να χρησιμοποιείτε ενδιάμεσο μετρητή!

Πώς μπορούμε λοιπόν να μάθουμε αν μας εξαπατούν για το ηλεκτρικό μας ρεύμα;Ή μήπως είμαστε πραγματικά” υπεύθυνοι” για αυτή την αύξηση;

Ένας τρόπος (αν βρισκόμαστε σε ενοικιαζόμενο χώρο με ενδιάμεσο μετρητή) είναι να καλέσουμε τον δικό μας ηλεκτρολόγο για να ελέγξει τη σύνδεση μεταξύ του πίνακα και του μετρητή. Έχει επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν κάποιοι μετρητές με “περίεργες” συνδέσεις, όπου μόνο οι “δικοί μαςηλεκτρολόγοι μπορούν να βοηθήσουν.

Η επιχειρηση μας σε συνεργασία  με ειδικό πραγματογνόμονα έρχεται στον χώρο σας και κάνει αυτοψία και αν χρειαστεί εγκατάσταση συσκευής παρακολούθησης ηλεκτρικών φορτίων για την διαπίστωση και πιστοποίηση της ρευματοκλοπής .